DEPARTMENT OF LABOR AND HUMAN RESOURCES

July 19, 2000

Re: Inquiry No. 14786

This is in reference to your inquiry pertainihg to vacation and sick leave benefits under
the labor laws enforced by this Department. Your specific inquiry is the following:

| will [sic] like to know which are the local laws that governs [sic] in Puerto
Rico regarding the vacation and sick leave days. | worked for an
[Almerican company based in California and | am puertorican [sic] living
and working the entire year in Puerto Rico. For the past seven years they
only let me take first year 5 days vacation and after the second year until
now 10 days. | learned from other people that the law here is 15 days.

[ will [sic] like to received [sic] in writing your opinion and which penalties if
any my employer will have to paid [sic] to me for not accomplished [sic]
with the law for so many years. Please your opinion shouid be in [E]nglish
so | can sent [sic] it to the office for their cosideration {sic).

Vacation and sick leave benefits in Puerto Rico are governed by either a specific
Mandatory Decree or by Act No. 180 of July 27, 1998, known as the Puerto Rico
Minimum Wage, Vacation and Sick Leave Law, depending on the industry in which you
are employed. Some mandatory decrees provide annual benefits as high as 18 days
vacation and 18 days sick leave. Such higher benefits are guaranteed by law to
employees hired prior to August 1, 1995 in industries covered by such mandatory
decrees. On the other hand, employees in such industries hired since August 1, 1995
are entitled only to the benefits provided under Act No. 180, supra, ie., 15 days
vacation and 12 days sick leave per year, provided they work at least 115 hours per

month.
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At the opposite extreme, some industries are covered by mandatory decrees that
provide no vacation or sick leave benefits whatsoever. Unfortunately, your letter
contains no information that could enable us to determine the mandatory decree
applicable to your company's operations. Should an employer fail to comply with this
provision by not granting an employee the vacation benefits to which he or she is
entitled, Article 6(h) of Act No. 1-80. supra, provides the following:

By agreement between the employer and the employee, up to a maximum
of two (2) yéars of vacation leave may be accrued. An employer who
does not grant the vacation leave after this maximum has been reached
must grant the total amount accrued up to that point, and must also pay
the employee double the salary corresponding to the period in excess of
such maximum.

We trust the foregoing information will prove helpful fo you.
Cordially,

\_—

Maria C. Marina Duran
Solicitor of Labor



